Woekerende bamboes - Phyllostachus, Sasa & Pleiobastus

Wanneer bloeit de woekerende bamboe?
De woekerende bamboe bloeit niet. Bamboes planten zich namelijk voort via de wortels (Rhizomen). Omdat dit type ondergronds groeit kun je hem het beste niet dichtbij een stenen pad of terras plaatsen, omdat de bamboe dan tussen de stenen omhoog kan komen.

Wat is de beste standplaats voor de woekerende bamboe?
Bamboes groeien goed op een plek in de halfschaduw. Een plek met een beetje zon is prima, maar probeer middagzon te vermijden. De bladeren kunnen dan namelijk krullen en bruin kleuren. Wil je de bamboe in een pot houden om woekeren te voorkomen? Kies dan voor een ruime variant, om te voorkomen dat de plant de pot kapot drukt.

Hoe kan ik de woekerende bamboe het beste snoeien?
Je kunt de woekerende bamboe jaarrond snoeien. Door dit in de zomer of tussen oktober en januari te doen kun je de groei stimuleren. Een haag kun je creëren door hem terug te knippen in het gewenste formaat. Je kunt een bamboehaag op twee manieren snoeien. Je kunt er namelijk voor kiezen de bamboe als dichte of open (uitgedunde) haag te snoeien. Door hem uit te dunnen zorg je dat de structuur van de halmen goed zichtbaar blijft. Uitdunnen kun je het beste doen door de oudste (dikste) stelen tot de grond af te knippen.

Waar komt de woekerende bamboe vandaan?
Van origine komt de bamboe uit de bossen in Azië. De naam ‘bamboe’ komt uit het Maleisich. Er gaan geruchten dat deze naam is ontstaan door het ‘bam-boem’-geluid dat de bamboe maakt bij het verbranden.
Het vochtige en warme Maleisische klimaat stimuleert de explosieve groei van dit type. Ook in het Nederlandse klimaat is de bamboe een sterke en stevige plant, die snel groeit. Zoals de naam al zegt, zijn woekerende bamboes enorm snelle groeiers, die door de hele tuin kunnen woekeren. Mocht je hem in de volle grond willen planten, is het dus belangrijk de groei door middel van wortelbegrenzers te beperken. Bedenk dan ook van tevoren over welke oppervlakte je de bamboe verspreid wilt hebben.

Hoe verzorg ik mijn woekerende bamboe?
De woekerende bamboe kun je bijna jaarrond planten, als er maar geen vorst in de grond zit. Ze groeien prima in de halfschaduw. Gedurende warmere periodes is het aan te raden de bamboe flink water te geven. Bij te weinig vocht zullen de bladeren krullen. Vergeet de bamboe ook niet te bemesten. Je kunt hier het beste organische stoffen voor gebruiken en het bemesten 2 tot 3 keer per jaar te herhalen. Geef de bamboe hierna flink veel water.

Is de bamboe ook geschikt voor op het balkon?
De woekerende bamboe groeit prima in een ruime bak of pot. Wel is het belangrijk dat u hem goed water geeft en voorkomt dat de plant teveel middagzon krijgt. Bij goed onderhoud is het dus zeker een geschikte plant voor op het balkon!

In het woekerende bamboe assortiment van Perfect Garden zitten de volgende soorten woekerende bamboe:

 • Pleiobastus
 • Sasa
 • Phyllostachys
 • Winterhardheid:
  Zeer goed

 • Grondsoort:
  Humusrijke vochtvasthoudende grond

 • Vochtigheid:
  Goed vochtig, maar niet te nat

 • Standplaats:
  Schaduw/half zon

 • Hoogte:
  80 tot 200 centimeter

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladhoudend

 • Snoeien:
  Ja, op 2 manieren

 • Bemesting:
  2 tot 3 keer per jaar

 • De bloem:
  De woekerende bamboe bloeit niet

 • Trivia:
  De explosieve en wilde groei kan door wortelbegrenzers beperkt worden. Het is aan te raden van tevoren te bedenken hoe groot je de bamboe maximaal wil hebben

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag