Prachtriet - Miscanthus

Wanneer bloeit de Miscanthus?
In augustus en september bloeit de Miscanthus met prachtige opgaande pluimen. Deze hebben eerst een roodbruine kleur, maar veranderen richting de herfst naar zilvergrijs.

Wat is de beste standplaats voor de Miscanthus?
De Miscanthus groeit het beste in de zon tot halfschaduw. Hij gedijt goed in humusrijke, doorlatende grond, maar stelt over het algemeen weinig eisen. Een plek op de wind is geen probleem. Probeer te voorkomen dat de grond te nat is gedurende koude periodes. Dan kunnen de wortels namelijk gaan rotten.

Waar komt de Miscanthus vandaan?
Deze Miscanthus wordt ook wel ‘Prachtriet’ genoemd en komt oorspronkelijk uit gematigde regio’s van Oost-Azië. In de Chinese bossen worden nog regelmatige nieuwe Miscanthus-variëteiten gevonden. Miscanthus is een verzamelnaam voor polvormende siergrassen met smalle bladeren en rietachtige stengels. 

Hoe verzorg ik mijn Prachtriet?
Het prachtriet is al jaren lang een populair gras in Europa, dankzij zijn snelle groei en vele variaties. Je kunt hem het beste planten rond de zomerperiode. Verplanten kun je in het late voorjaar doen. Als een Miscanthus te groot wordt kun je hem in tweeën delen door de kluit te delen. Vergeet de twee planten bij het terugzetten niet extra veel water te geven. Terugzetten en herplanten kun je het beste in april/mei doen. In de winter sterft het blad langzaam af, maar de plant zal zonder moeite weer uitlopen in het voorjaar.

Is Prachtriet ook geschikt als snijbloem?
Enkele typen Miscanthus zijn geschikt als snijbloem. Zowel de pluimen als de sprieten zijn te gebruiken als bijmateriaal in een boeket.
Is dit type siergras ook geschikt voor op het balkon?
De Miscanthus kun je in een ruime bak of pot zetten. Houd wel in de gaten dat de plant voldoende water krijgt en geen last ondervindt van de warmte of te felle zon. Bij goed onderhoud is dit type siergras dus een zeer geschikte plant voor op het balkon!
Hoe kan ik de Miscanthus het beste snoeien?
Je kunt de Miscanthus in het late voorjaar terugknippen tot 10-20 cm boven de grond. Het is aan te raden dan ook de bloeipluimen en oude scheuten te verwijderen. Zo krijgen de nieuwe scheuten weer volop groeikans! Door terugknippen groeit de Miscanthus sneller en frisser.


 

 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Goed doorlatende, humusrijke grond

 • Vochtigheid:
  Lichtvochtig

 • Standplaats:
  Volle zon/halfschaduw

 • Hoogte:
  Tot 2 meter

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladverliezend

 • Snoeien:
  In maart/april terugknippen tot 10-20 cm boven de grond

 • Bemesting:
  Bemesten met een basis NPK mix. 1x per jaar is voldoende.

 • De bloem:
  Sierlijke bloeipluimen, die van roodbruin naar zilvergrijs kleuren

 • Bloei periode:
   Augustus – september

 • Trivia:
  Wist u dat alle Miscanthus-soorten afkomstig zijn uit Oost-Azië?

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag