Niet woekerende bamboe - Fargesia

Interessante feitjes over bamboe

Bamboe is de snelstgroeiende plant ter wereld.

Bamboe absorbeert de meeste CO2 van alle planten, waardoor het broeikaseffect effectief wordt verminderd. Dit door de grote bladeren oppervalk en doordat de plant nagenoegt jaarroond zn bladeren behoudt.

Op één hectare produceert Bamboo 35% meer zuurstof dan hetzelfde gebied beplant met bomen, of te wel bij u in de achtertuin produceert een bamboe van 2 meter net zoveel zuurstof als de gemiddelde boom

Bamboe is de meest effectieve manier om afvalwater te zuiveren van zware metalen en toxines uit de grond.

 Bamboe wordt 100 jaar voordat het bloeit en dood gaat.

Waar komt de niet woekerende bamboe vandaan?
Van origine komt de bamboe uit de bossen in Azië. De naam ‘bamboe’ komt uit het Maleisich. Er gaan geruchten dat deze naam is ontstaan door het ‘bam-boem’-geluid dat de bamboe maakt bij het verbranden. Het vochtige en warme klimaat stimuleert de groei. Ook in het Nederlandse klimaat is de bamboe een sterke en stevige plant, die snel groeit. Dit is bij de niet-woekerende bamboe geen probleem; hij zal niet uitlopen door de hele tuin. De plant is ook zeer winterhard en jaarrond groen. Een erg gemakkelijke tuinplant!

Hoe kan ik de niet woekerende bamboe het beste snoeien?
Je kunt de niet woekerende bamboe jaarrond snoeien. Door dit in de zomer of tussen oktober en januari te doen kun je de groei stimuleren. Een haag kun je creëren door hem terug te knippen in het gewenste formaat. Je kunt een bamboehaag op twee manieren snoeien. Je kunt er namelijk voor kiezen de bamboe als dichte of open (uitgedunde) haag te snoeien. Door hem uit te dunnen zorg je dat de structuur van de halmen goed zichtbaar blijft. Uitdunnen kun je het beste doen door de oudste (dikste) stelen tot de grond af te knippen.

Wat is de beste standplaats voor deze bamboe?
Bamboes groeien goed op een plek met halfschaduw. Een plek met een beetje zon is prima, maar probeer middagzon te vermijden. De bladeren kunnen dan namelijk krullen en bruin kleuren. De niet woekerende bamboes zijn langzame groeiers. In zowel een pot als in de volle grond, groeit de plant ongeveer 10 cm in de breedte per jaar. Gestaag wordt de bamboe dus steeds groter. De hoogte van de plant zal variëren tussen de 180 en 250 cm.

Hoe verzorg ik mijn plant?
De niet woekerende bamboe kun je bijna jaarrond planten, als er maar geen vorst in de grond zit. Ze groeien prima in de halfschaduw. Gedurende warmere periodes is het aan te raden de bamboe flink water te geven. Bij te weinig vocht zullen de bladeren krullen. Vergeet de bamboe ook niet te bemesten. Je kunt hier het beste organische stoffen voor gebruiken en het bemesten 2 tot 3 keer per jaar te herhalen. Geef de bamboe hierna flink veel water. Als je de bamboe in een pot houdt is het ook belangrijk hem goed water te geven en middagzon te vermijden. De bamboe is zeer winterhard en jaarrond groen!

Is deze bamboe ook geschikt voor op het balkon?
De niet woekerende bamboe groeit prima in een ruime bak of pot. Wel is het belangrijk dat u hem goed water geeft en voorkomt dat de plant teveel middagzon krijgt. Bij goed onderhoud is het dus zeker een geschikte plant voor op het balkon!

Is dit type ook geschikt voor op het balkon?
De niet woekerende bamboe groeit prima in een ruime bak of pot. Wel is het belangrijk dat u hem goed water geeft en voorkomt dat de plant teveel middagzon krijgt. Bij goed onderhoud is het dus zeker een geschikte plant voor op het balkon!

In het niet woekerende bamboe assortiment bij Perfect Garden zitten de volgende soorten Fargesia:

 • Great Wall
 • Rufa
 • Asian Wonder
 • Pingwu
 • Winterhardheid:
  Zeer goed

 • Grondsoort:
  Humusrijke vochtvasthoudende grond

 • Vochtigheid:
  Vochtig, maar niet te nat

 • Standplaats:
  Schaduw/half zon

 • Hoogte:
  Tot 2 meter

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladhoudend

 • Snoeien:
  Ja, op 2 manieren

 • Bemesting:
  2 tot 3 keer per jaar

 • De bloem:
  De niet woekerende bamboe bloeit niet

 • Trivia:
  Ideaal als u niet wilt dat de bamboe door de tuin gaat woekeren; ook geschikt voor in een sierpot

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag