Bont Struisriet - Calamagrostis

Wanneer bloeit het bonte struisriet?
Dit type riet bloeit tussen augustus en oktober met lichtbruine bloeiaren. Door de zon drogen deze aren uit, waarna de droge zaden door de wind verspreid worden. De plant groeit rijkelijk, maar is ook na de bloei prachtig om te zien.

Hoe kan ik de Calamagrotis het beste snoeien?
Dit siergras kan in februari of maart flink teruggeknipt worden, tot 10-20 cm boven de grond. Hierna begint de nieuwe groei. Voor je het weet bereikt het struisriet alweer een flinke hoogte.

Algemene informatie
De Calamagrostis is een middelhoog siergras met een strakke, opgaande groeiwijze. In de zomer zal de Calamagrostis bloeien met prachtige strogele bloeiaren. Deze blijven de hele zomer rechtop staan. De plant wordt ongeveer tot 170 cm hoog en ongeveer 60 cm breed. In het assortiment van Perfect Garden vind je alleen de bonte variant van de Calamagrostis, namelijk de ‘Overdam’. Dit bonte struisriet wordt gekenmerkt door zijn witbonte bladeren en strogele bloeiaren. Hij groeit in het voorjaar vrij snel en kan in een jaar en kan dan ook makkelijk jaarlijks flink teruggeknipt worden.

Hoe verzorg ik mijn struisriet?
Het planten van de Calamagrostis kan tussen het voorjaar en het begin van de herfst. Het herplanten of verplaatsen is slechts mogelijk in het begin van het voorjaar. Het is aan te raden bij poten en verplaatsen het siergras extra te bemesten en extra water te geven. Bijmesten kun je zo’n 2-3 keer per jaar herhalen, met organische meststoffen.
Wat is de beste standplaats voor de bonte struisriet?
Het struisriet komt van nature voor op het noordelijk halfrond en is gewend aan vochtige tot natte plekken. Dat de plant houdt van een vochtige omgeving is niet vreemd. Dit type stamt namelijk af van de rietsoorten die je aan waterkanten vindt. De Calamagrostis groeit het hardste in de volle zon, maar heeft dan wel een flinke hoeveelheid water nodig.
Is dit type ook geschikt voor op het balkon?
Het bonte struisriet kun je in een ruime bak of pot zetten. Houd wel in de gaten dat de plant voldoende water krijgt en geen last ondervindt van de warmte of te felle zon. Bij goed onderhoud is de Calamagrostis dus een zeer geschikte plant voor op het balkon!
 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Vochtige en humusrijke grond

 • Vochtigheid:
  Vochtig, maar niet te nat

 • Standplaats:
  Volle zon

 • Hoogte:
  Tot 160 cm

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladverliezend

 • Snoeien:
  In februari/maart terugknippen tot 10 cm boven de grond

 • Bemesting:
  2 tot 3 keer per jaar

 • De bloem:
  Strogele bloeiaren

 • Bloei periode:
  Augustus – oktober

 • Trivia:
  Een volgroeide Calamagrostis kan gesplitst worden in twee planten. Hierna duurt het wel even voor de volle, ronde vorm van het gras terug is.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag