Passiebloem - Passiflora

Verzorging

De Passiebloem is geen moeilijke plant. Ze is relatief ongevoelig voor de bekende plant ziektes, groeit snel en is niet erg veeleisend wat grond en voeding betreft. Zet de Passiflora bij voorkeur wel op een zonnige standplaats. Ze bloeit in de zon uitbundiger dan op een plek met meer schaduw. Wees niet bang om de passiflora goed terug te snoeien wanneer deze te groot en te wild wordt. Het is een sterke en snel groeiende plant die hier weinig hinder van zal ondervinden. Het kan gebeuren dat deze van origine tropische klimmer na een wat strengere winter boven de grond afsterft. Knip de plant dan in z’n geheel af. De kans is groot dat zij vanuit de wortels weer opnieuw begint te groeien in het voorjaar.


Waar komt de naam passiflora vandaan?

Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen: Petrus en Judas zijn uitgezonderd. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria’s (Jezus’ moeder, Maria van Bethanië en Maria Magdalena) bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria.

Hoeveel plant ik er langs een strekkende meter schutting of muur?

De passiflora is een snelle groeier. Met ongeveer vijf planten per strekkende meter zul je aan het einde van het seizoen je schutting of muur redelijk volgroeid hebben. De Passiflora, of passiebloem, komt oorspronklijk uit de tropen. De grootste diversiteit aan Passiflora’s is te vinden in centraal – en Zuid-Amerika. Deze prachtige en unieke klimplant is er dan ook in vele soorten en maten. Sommige van deze soorten produceren ook eetbare passievruchten. Bij ons is de bekendste soort de ‘Cearulea’, wat blauw betekent in het Latijn. Deze wordt het meest aangeplant, omdat deze het best geschikt is voor ons klimaat en redelijk winterhard is. De Passiflora is een snelle groeier, maar kan bij een strenge winter wel gedeeltelijk ‘insterven’. Vaak komt deze het jaar erna weer gewoon op vanuit de ondergrondse wortels die wel in leven blijven. De Passiflora kom je ook vaak tegen gewoon in een pot als ‘kuipplant’. Je kunt hem dan in de winter eenvoudig binnen zetten

Wanneer bloeit mijn Passiflora?

De Passiebloem is een echte mooi-weer-bloeier. Op warme dagen met veel licht/zon zullen de knoppen open springen. Op wat koudere en donkere dagen zullen er juist weinig bloemen open springen. Van mei tot oktober kun je bloemen verwachten in je passiflora.
 
 • Winterhardheid:
  De meeste soorten matig, de bij ons bekende soorten redelijk.

 • Grondsoort:
  Luchtige en vocht doorlatende grond.

 • Vochtigheid:
  Normaal, maar niet te nat.

 • Standplaats:
  Halfschaduw of volle zon.

 • Hoogte:
  Dit is afhankelijk van het snoeien. Wanneer je de plant laat gaan zal zij al na enkele jaren een hoogte van zo’n 4 meter bereiken.

 • Bladhoudend of verliezend:
  De Passiflora is half-bladhoudend. Bij een strenge winter, of langdurig droog staan kan zij haar blad laten vallen.

 • Snoeien:
  Wees niet bang je Passiflora goed terug te snoeien wanneer zij te groot wordt. De passiebloem is een sterk groeiende plant die snel weer terug zal groeien.

 • Bemesting:
  Bemesten met een basis NPK mix. 1x per jaar is voldoende.

 • De bloem:
  De bloei is uitbundig met unieke bloemen. Na de bloei zullen er oranje vruchten verschijnen.

 • Bloei periode:
  Juni – september. Bij meer zon bloeit de Passiflora nog uitbundiger.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag