Klimhortensia (Hydrangea Petiolaris)


Hoe verzorg ik mijn klimhortensia?

De Hydrangea Petiolaris is niet erg kritisch qua standplaats. Dit maakt haar tot een zeer populaire en moderne klimplant. Ze doet het goed in de schaduw, maar ook in de meeste grondsoorten. Belangrijk is wel dat de grond niet te vast en te zwaar is. Wanneer dit nou wel het geval is in je tuin, dan kun je er voor kiezen om wat lichtere grond door de bestaande aarde heen te mengen op de plek waar jij je klimhortensia gaat planten. De Hydrangea Petiolaris groeit niet erg snel, maar kan na zo’n 5 tot 10 jaar een hoogte bereiken van 4 tot 5 meter. Ze groeit zowel in de hoogte als in de breedte en is daardoor mooi in de door jouw gewenste vorm en richting te leiden. De klimhortensia kan goed tegen snoeien en dit kun je het beste doen na de bloei of in de winter.

Heeft de Hydrangea Petiolaris hulp nodig bij het klimmen?
De klimhortensia behoort tot de groep van zelfhechtende klimplanten. Dit houdt in dat zij langs een muur of schutting klimmen met de hechtworteltjes die zij vormen aan de takken zoals een Hedera (klimop) en een Campsis dit ook doen. Het is daarom belangrijk dat je deze klimplanten aan het begin even op weg helpt. Wanneer zij de weg omhoog heeft gevonden zal zij de rest vanzelf doen. Wees trouwens niet bang dat deze wortels te diep je muur in kruipen, dit is een fabeltje. Deze klimplanten je huis eerder helpen isoleren dan deze schade toe te brengen. Wanneer je de Hydrangea Petiolaris niet laat klimmen kun je deze ook mooi als struik of bodembedekker laten groeien.

De klimhortensia, volledige naam Hydrangea Anomala var Petiolaris, komt oorspronkelijk uit Japan en Noordoost-Azië. Deze klimmer groeit daar veelal in de bosrijke – en bergachtige omgeving vanuit de schaduw. Eigenschappen die de klimhortensia uitstekend geschikt maken voor de schaduwrijke plekken in je tuin waar de meeste planten juist niet zo lekker groeien en bloeien. De Hydrangea Petiolaris is familie van de gewone (boeren)hortensia die vele tuinen voorzien van kleur van juni tot september. Dat zij familie zijn is goed te zien aan het blad, maar ook aan de grote bloemen.
Wanneer bloeit de Hydrangea Petiolaris?

De klimhortensia bloeit eerder dan de gewone boerenhortensia. De eerste bloemen verschijnen in mei en ze zal doorbloeien tot in juli. Het contrast van de grote witte bloemschermen tegen het frisse donkergroene blad is een prachtig gezicht en zal ook bijen en vlinders naar je tuin lokken!
 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Vrijwel alle grondsoorten

 • Vochtigheid:
  Normaal

 • Standplaats:
  Halfschaduw tot schaduw.

 • Hoogte:
  Dit is afhankelijk van het snoeien. Wanneer je de plant laat gaan zal zij een hoogte van vier meter bereiken na vijf tot tien jaar.

 • Bladhoudend of verliezend:
  De Hydrangea Petiolaris is een bladverliezende klimplant.

 • Snoeien:
  Deze klimmer is mooi in vorm te snoeien en te leiden. Lees meer onder ‘hoe verzorg ik mijn klimhortensia’.

 • Bemesting:
  In het voorjaar kun je NPK bijmesten. Zo houdt je de plant fris en vitaal.

 • De bloem:
  De Hydrangea Petiolaris heeft opvallende grote witte bloemschermen.

 • Bloei periode:
  Mei – juli

 • Trivia:
  De buitenste witte bloemschermen zijn ‘steriel’ en hebben als functie de bijen en vlinders te lokken naar de middelste kleinere bloemetjes!

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag