Bosrank - Clematis


Hoe verzorg ik mijn Clematis?
In de natuur slingert en kruipt de Clematis zelf naar boven langs een struik. Dit kun je het beste nabootsen met bijvoorbeeld een struik, rek of andere klimplant in je tuin. Wanneer je jouw Clematis langs een rek of schutting wilt laten groeien is het raadzaam de plant af en toe een beetje te helpen. Dit kun je doen door de nieuwe uitlopers netjes langs het rek te binden of door de schutting te leiden. De Clematis klimt namelijk omhoog door haar blaadjes om een tak heen te wikkelen. Een schutting is hiervoor te breed. Een goede snoei kan ook helpen bij een rijkere bloei. Zorg er ook voor dat je Clematis voldoende zon krijgt. Ze zal dit belonen met een nog rijkere bloei. Let er wel op dat de voet (onderkant) van je klimplant niet de gehele dag in de volle zon staat. Je kunt hem ook bedekken of iets dieper planten.


Wat is de beste standplaats voor de Clematis?
Klimplanten groeien van nature vanuit de schaduw richting de zon. Ze beginnen laag als jonge plant en zoeken al klimmend de weg naar boven. De meeste klimplanten doen het dus zowel in de halfschaduw als in de zon erg goed. Dit maakt een klimplant geschikt voor de meeste plekken in je tuin, erg handig! Let er wel op dat de voet (onderkant) van je klimplant niet de gehele dag in de volle zon staat. De meeste planten zullen bij meer zon rijkelijker bloeien. Dat geldt ook voor de Clematis.

De Clematis, ofwel Bosrank, is al honderden jaren een van de populairste tuinplanten. Zelfs de oude Grieken en Romeinen waren naar verluid al fan. Doordat de Clematis al sinds de oudheid populair is zijn er inmiddels vele kruisingen te verkrijgen. Ze zijn er in alle soorten, kleuren en maten. Er zijn zelfs soorten die in de winter hun blad behouden.

Wanneer bloeit de Clematis?
Het is erg verschillend wanneer de verschillende Clematissoorten bloeien. De bladhoudende soorten als de Armandii en de Avalanche beginnen met bloeien in april. De Alpina en de Montana volgen hierna en starten meestal in april/mei met bloeien. Na de kleinbloemige soorten zullen de grootbloemige soorten in bloei komen. Sommige soorten binnen deze groep bloeien in de vroege zomer; anderen in de late zomer. Door een mooie mix te maken in je tuin van verschillende soorten Clematis kun je dus van het vroege voorjaar tot in de late zomer genieten van prachtige bloemen!


Kan ik de Clematis snoeien?

Jazeker. Het is erg belangrijk om je Clematis goed te snoeien Zoals voor de meeste planten geldt: snoeien hoeft niet, maar het houdt de plant beter in vorm en zorgt voor een rijkere bloei. Hoe en wanneer je het beste kunt snoeien is afhankelijk van de bloeiperiode.

De kleinbloemige soorten als de Montana en de Alpina kun je het beste in de zomer snoeien. Zij bloeien namelijk op oud hout (takken van het jaar ervoor). In de zomer snoei je jouw Clematis dus eigenlijk in vorm voor de daaropvolgende lente. Vergeet ook niet om dode of oude takken volledig te verwijderen.

De Clematissoorten die in de vroege zomer bloeien hoef je niet per se te snoeien. Wanneer je dit toch besluit te doen kun je dit het beste na de bloei doen, dus in het najaar of de winter. De soorten uit onze Our Choice selectie vallen ook onder deze groep. Zij zullen normaal gesproken het langste doorbloeien.

De zomerbloeiers dien je elk jaar helemaal terug te knippen tot zo’n twintig centimeter boven de grond. Dit kun je het beste doen in het vroege voorjaar. Wees niet bang, de Clematis zal weer prachtig mooi gaan bloeien in datzelfde jaar!

 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Humusrijk

 • Vochtigheid:
  Normaal

 • Standplaats:
  zon/halfschaduw. Bij meer zon zal de Clematis uitbundiger bloeien. Houd de voet van de plant echter uit de volle zon.

 • Hoogte:
   Tot drie (grootbloemige soorten) of zes (kleinbloemige soorten) meter.

 • Bladhoudend of verliezend:
  Meestal bladverliezend. Alleen de Armandi en de Avalanche zijn bladhoudend.

 • Snoeien:
  Afhankelijk van de bloeiperiode. Als je de clematis fris en vol wilt houden is goed snoeien belangrijk.

 • Bemesting:
  Humus/organische mest in het voorjaar.

 • De bloem:
  Uitbundige bloei. Kleur en grootte is afhankelijk van het soort. Sommige grootbloemige soorten hebben bloemen van vijftien centimeter doorsnede!

 • Bloei periode:
  Afhankelijk van het soort, voorjaar of zomer.

 • Trivia:
  In de natuur vind je de Clematis ook vaak kruipend over de grond. Wanneer je eens wat anders wilt kun je er dus ook voor kiezen je Clematis in te zetten als bodembedekker. In de bloeiperiode is dit een prachtig gezicht!

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag