Bruidssluier - Fallopia


Hoe verzorg ik mijn Fallopia?
De bruidssluier is een gemakkelijke plant. Ze groeit snel en stelt weinig eisen aan grond of standplaats. Wel adviseren we om je Fallopia jaarlijks goed te snoeien. Ze wordt namelijk snel te groot en kan na verloop van tijd zo zwaar worden dat ze je schutting scheef trekt. De beste periode om dit te doen is in maart. De plant is op dat moment kaal waardoor je overal goed bij kan en de takken goed kunt zien zitten. Een oudere plant kun je ook rigoureus terug snoeien tot een hoogte van een meter boven de grond. Vanaf daar zal je Fallopia weer opnieuw gaan groeien met allemaal jonge en verse takken. Na het snoeien kun je de Bruidssluier het beste even bijmesten om een goede groeie te bevorderen.

Hoeveel plant ik er per strekkende meter?
Omdat deze snelgroeiende klimplant een hoogte kan bereiken van drie meter in een jaar zul je er niet veel nodig hebben om snel een groot oppervlak vol te groeien. Om de meter een Fallopia zal voldoende zijn voor een mooie volgroeide schutting.

De Fallopia is een van de snelst groeiende klimplanten en komt oorspronkelijk uit China. Ze wordt vaak gebruikt bij grote aanplant projecten zoals een geluidswal langs de snelweg of een openbaar park. Voor in de tuin is ze nuttig om snel een lelijke muur, schuur of schutting op een subtiele manier te verbergen. Binnen een seizoen kan de bruidssluier tot wel drie meter groeien. Ze is eenvoudig te onderhouden, maar snoeien is wel noodzakelijk om deze slingerplant onder controle te houden. De Fallopia bloeit relatief lang vanaf het einde van de zomer. Er verschijnt dan een overdaad aan witte bloemen die wel wat weg hebben van een bruidssluier. Dit verklaart meteen de eigenaardige bijnaam.


Heeft mijn Fallopia hulp nodig bij het klimmen?
De bruidssluier heeft wel wat steunpunten nodig. Plaats deze dan ook alleen tegen een stevige muur, schutting of pergola. Omdat de Fallopia klimt door de snel groeiende takken ergens omheen te draaien is het raadzaam de jonge plant even op weg te helpen. Je bent er dan zeker van dat de plant daar begint met klimmen waar jij dat wilt.
 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Vrijwel alle grondsoorten

 • Vochtigheid:
  Normaal

 • Standplaats:
  Schaduw, halfschaduw of volle zon.

 • Hoogte:
  De Fallopia groeit zo’n drie meter per jaar.

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladverliezend

 • Snoeien:
  Snoeien is noodzakelijk om de plant in toom te houden. Maart / april is de beste periode.

 • Bemesting:
  Basis NPK in het voorjaar.

 • De bloem:
  Uitbundige bloei met helderwitte bloemtrossen.

 • Bloei periode:
  augustus tot oktober

 • Trivia:
  De Bloemen hebben wat weg van een bruidssluier. Dit verklaart de Nederlandse bijnaam.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag