Helleborus Sternii


Hoe verzorg in mijn Helleborus?
De Helleborus groeit in de natuurlijke omgeving in grond die rijk is aan kalk en humus (organische resten van bv. planten of mest van dieren). Wanneer u de Helleborus wilt ‘voeden’ kunt u dit dan ook het beste doen met kalk en humus. De beste periode hiervoor is het najaar, voor de bloei. Humus en kalk is gemakkelijk te verkrijgen bij de meeste tuicentra. Let ook op dat de grond het vocht goed door laat. De Helleborus houdt niet van langdurige natte wortels. Zeker in de herfst en winter is dit funest. Wanneer u de Helleborus in de tuin zet, kunt u ook humusrijke potgrond mengen met de grond uit uw tuin. Na een paar jaar bereikt de Helleborus een maximale hoogte van zo’n vijftig centimeter.
 

Wat is de beste standplaats voor de kerstroos?
In de natuurlijke omgeving staat de Helleborus Sternii in bergrijke gebieden. Dit betekent dat de Helleborus niet de hele dag in de zon staat. Plaats uw Helleborus dan ook bij voorkeur op een plek waar deze de halve dag in de schaduw staat.

Waar komt de Helleborus vandaan?
De Helleborus Sternii, ook wel Corsicaanse Helleborus, vind haar oorsprong op de bergachtige eilanden in het Middelandse zeegebied. De Sternii is namelijk een kruisting tussen twee andere Helleborussen uit ons Hello,Helleborus® assortiment; de Lividus en de Argutifolius. Het blad en de winterharde eigenschappen van de Sternii komen van de Argutifolius, terwijl het compacte en de bloem op dat van de Lividus lijkt. De Sternii hebben we beschikbaar in verschillende soorten en kleuren.

Wanneer bloeit de Helleborus?
De Helleborus Sternii begint in December te bloeien. Sommige jaren zelfs al eind november. De prachtige bloemen blijven mooi tot in maart/april. De Sternii van Hello,Helleborus® is in verschillende kleuren te verkrijgen. Doordat de Helleborus in de winter en het vroege voorjaar als een van de weinige planten bloeit is deze ook aantrekkelijk voor de eerste bijen die ontwaken uit de winterslaap.

Kan ik de Helleborus snoeien?
In principe hoeft dit niet. Als u besluit de Sternii te snoeien, let dan wel op. Deze soorten groeien anders dan bijvoorbeeld een Orientalis, Lividus of Niger. Bij de laatstgenoemde soorten komt de bloem van onderuit. De Sternii moet daarom ook anders gesnoeid worden. Doordat de Sternii als een soort bloemstengel naar boven groeit met daaraan de bladeren werkt alleen de oude bladeren weg knippen niet. U blijft dan immers zitten met een kale stengel. Wanneer u besluit te snoeien knip de uitgebloeide stengels dan net boven de grond af.

Is de Helleborus ook geschikt als snijbloem?
De Foetidus is zeker gesnikt als snijbloem. Aan het einde van de stevige stengels komen namelijk tal van bloemen. Het blad is aan de onderkant eenvoudig te verwijderen voordat u deze in de vaas zet. De Foetidus doet het goed in natuurlijke boeketten. De bloem is namelijk wat minder sprekend dan die van een Helleborus Niger of Orientalis bijvoorbeeld.
 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Humus- en kalkrijke grond. Meng dit bij voorkeur door uw eigen tuinaarde. De Humus mag bij de Helleborus ook wat zuurder zijn.

 • Vochtigheid:
  De wortels van de Helleborus houden er niet van om constant nat te staan. Wel is het belangrijk dat de grond enigszins vocht vast houdt om verdroging te voorkomen.

 • Standplaats:
  Bij voorkeur in de halfschaduw.

 • Hoogte:
  De Helleborus kan na 5 jaar een hoogte bereiken van zo’n 60 cm.

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladhoudend.

 • Snoeien:
  Het beste is om vlak na de bloei de stengels tot de grond af te knippen. De plant wordt dan niet te slap en blijft groen van boven tot onder.

 • Bemesting:
  De Helleborus houdt van humus- en kalkrijke grond. Het beste kunt u deze bestanddelen dan ook bijvoeden in voor- of najaar.

 • De bloem:
  Ietwat hangende bloemen in verschillende kleuren. Vanuit de basis begint de bloem altijd groen. In de bloem worden uiteindelijk de zaden gevormd waarmee de Helleborus zichzelf mogelijk uit kan zaaien. 

 • Bloei periode:
  December – april

 • Trivia:
  Doordat de Helleborus in de winter en het vroege voorjaar als een van de weinige planten bloeit is deze ook aantrekkelijk voor de eerste bijen die ontwaken uit de winterslaap.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag