Helleborus Orientalis


Hoe verzorg ik mijn Helleborus?
De Lenteroos, of Oosterse Kerstroos, zoals de Orientalis ook wel wordt genoemd staat in de natuurlijke omgeving in grond die rijk is aan kalk en humus (organische resten van bv. planten of mest van dieren). Wanneer u de Helleborus wilt ‘voeden’ kunt u dit dan ook het beste doen met kalk en humus. De beste periode hiervoor is het najaar, voor de bloei. Humus en kalk is gemakkelijk te verkrijgen bij de meeste tuicentra. Let ook op dat de grond het vocht goed door laat. De Helleborus houdt niet van langdurige natte wortels. Zeker in de herfst en winter is dit funest. Wanneer u de Helleborus in de tuin zet, kunt u ook humusrijke potgrond mengen met de grond uit uw tuin. Na een paar jaar bereikt de Helleborus een maximale hoogte van zo’n vijftig centimeter.


Wat is de beste standplaats voor de kerstroos?
De Helleborus komt van nature voor in bosrijke bergen. Vergeleken met de bomen om de Helleborus heen is de plant maar klein. Dit betekent dat de winterbloeier in zomer het grootste gedeelte van de dag in de schaduw staat. In het najaar en de winter, wanneer de bomen hun blad verliezen staat de Helleborus in de zon of halfschaduw. Het blad dat van de bomen neer valt rond de Helleborus biedt bescherming en voeding (humus).
 
Is de Helleborus ook geschikt als snijbloem?
We zien verschillende Helleborus soorten steeds vaker terug als snijbloem. Dit kan ook met de Helleborus Orientalis. Het beste kunt u de bloem dan afknippen vlak voordat deze open gaat. Zo heeft u hier het langste plezier van in de vaas.

Waar komt de Helleborus Orientalis vandaan?
De naam Orientalis zegt het al; dit type Helleborus komt van origine uit wat oostelijker gelegen gebieden dan de meeste Helleborus soorten. Ze zijn te vinden van Griekenland, Bulgarije en Turkije tot in centraal Azië. Meestal in bergrijke gebieden. Al honderden jaren is de Helleborus Orientalis een van de favorieten bij tuinliefhebbers over de gehele wereld. Hierdoor zijn er ook al vele kruisingen gemaakt en is de Orientalis tegenwoordig beschikbaar in vele soorten, maten en kleuren.

Wanneer bloeit de Helleborus Orientalis?
De Orientalis bloeit wat later dan de meeste Helleborus soorten. De meeste Orientalis soorten bloeien van februari tot aan mei. Wanneer u de Oosterse kerstroos als een wat jonge en kleinere plant koopt dan moet u deze zeker een jaar de tijd geven om te gaan bloeien. Doordat de Helleborus in de winter en het vroege voorjaar als een van de weinige planten bloeit is deze ook aantrekkelijk voor de eerste bijen die ontwaken uit de winterslaap.
 

Kan ik de Helleborus snoeien?
In principe hoeft dit niet. Doordat de Helleborus bladhoudend is worden oudere bladeren wel vaak minder fris of erg groot. Dit blad kunt u eenvoudig weg knippen en er zullen gewoon weer nieuwe verse bladeren verschijnen. Sommige Helleborus soorten zoals de Orientalis, Niger en Niger Christmas Carol kunt u zelfs in het geheel terug snoeien vlak voor de bloei. Dit is mogelijk omdat bij een Helleborus de knop helemaal van onderuit de plant komt.
 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Humus- en kalkrijke grond. Meng dit bij voorkeur door uw eigen tuinaarde. De Humus mag bij de Helleborus ook wat zuurder zijn.

 • Vochtigheid:
  De wortels van de Helleborus houden er niet van om constant nat te staan. Wel is het belangrijk dat de grond enigszins vocht vast houdt om verdroging te voorkomen.

 • Standplaats:
  Bij voorkeur in de halfschaduw.

 • Hoogte:
  Tussen de 50 en 80 centimeter na enkele jaren.

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bij Hello,Helleborus hebben we alleen de bladhoudende Orientalis soorten in ons assortiment.

 • Snoeien:
  Het oude blad is eenvoudig weg te knippen. Het is ook mogelijk om vlak voor de bloei de plant volledig kaal te knippen.

 • Bemesting:
  De Helleborus houdt van humus- en kalkrijke grond. Het beste kunt u deze bestanddelen dan ook bijvoeden in voor- of najaar.

 • De bloem:
  Afhankelijk van het soort, maar verkrijgbaar in de tinten wit, roze en rood.

 • Bloei periode:
  Januari – Mei

 • Trivia:
  De Helleborus Orientalis is al decennia favoriet bij allerlei tuinliefhebbers. Er zijn dan ook wel honderden verschillende variëteiten in omloop. Omdat de Orientalis van oorsprong uit Azië komt wordt zij ook wel Oosterse kerstroos genoemd, of lenteroos vanwege de vroege bloei.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag