Helleborus Niger Christmas Carol


Hoe verzorg ik mijn Helleborus?
De grond in de natuurlijke omgeving is rijk aan kalk en humus. Wanneer u de Helleborus wilt ‘voeden’ kunt u dit dan ook het beste doen met kalk en humus. De beste periode hiervoor is het najaar, voor de bloei. Humus en kalk is gemakkelijk te verkrijgen bij de meeste tuicentra. Let ook op dat de grond het vocht goed door laat. De Helleborus houdt niet van langdurige natte wortels. Wanneer u de Helleborus in de tuin zet, kunt u ook humusrijke potgrond mengen met de grond uit uw tuin. Na een paar jaar bereikt de Helleborus een maximale hoogte van zo’n vijftig centimeter.

Wat is de beste standplaats voor de kerstroos?
De Helleborus komt van nature voor in bosrijke bergen. Vergeleken met de bomen om de Helleborus heen is de plant maar klein. Dit betekent dat de winterbloeier in zomer het grootste gedeelte van de dag in de schaduw staat. In het najaar en de winter, wanneer de bomen hun blad verliezen staat de Helleborus in de zon of halfschaduw. Het blad dat van de bomen neer valt rond de Helleborus biedt bescherming en voeding (humus).

Is de Helleborus ook geschikt als snijbloem?
We zien verschillende Helleborus soorten steeds vaker terug als snijbloem. Dit kan ook met de Helleborus Niger Christmas Carol.

Waar komt de Helleborus vandaan?
De Helleborus Niger komt van origine voor in de bergen van de Oostelijke Alpen, Apennijnen en Karpaten. Ze behoren tot de groep vaste planten. Opvallend, want deze vriendelijke winterbloeiers blijven mooi groen in de winter. Dit in tegenstelling tot de meeste vaste planten.

Wanneer bloeit de Helleborus Niger Christmas Carol?
De ‘gewone’ Helleborus Niger bloeit van eind januari tot aan maart. De ‘Niger Christmas Carol’ is een vroeg bloeiende Niger. Dit soort is door jarenlang kruisen en vermeerderen met steeds vroegere Nigers ontstaan. Hierdoor bloeit de Christmas Carol al van oktober tot aan januari! Door de opmerkelijke bloeiperiode wordt de Helleborus ook vaak Kerstroos genoemd.

Kan ik de Helleborus snoeien?
In principe hoeft dit niet. Doordat de Helleborus bladhoudend is worden oudere bladeren wel vaak minder fris of erg groot. Dit blad kunt u eenvoudig weg knippen en er zullen gewoon weer nieuwe verse bladeren verschijnen. Sommige Helleborus soorten zoals de Orientalis, Niger en Niger Christmas Carol.
 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Humusrijke grond met voldoende kalk

 • Vochtigheid:
  Normaal, bij voorkeur niet te nat. 

 • Standplaats:
  Halfschaduw tot schaduw.

 • Hoogte:
  Na een jaar bereikt deze Helleborus de maximale hoogte van 40-50 cm.

 • Bladhoudend of verliezend:
  De Helleborus behoudt haar leerachtige blad in de winter.

 • Snoeien:
  De oude en lelijke bladeren kunt u weg knippen.

 • Bemesting:
  In voor- of najaar met kalk en/of humus.

 • De bloem:
  Wit, later kleurt de bloem groen of rood roze. De meeldraden zullen uiteindelijk zaden worden.

 • Bloei periode:
  Oktober – Januari

 • Trivia:
  Wanneer het vriest trekt de Helleborus ter bescherming het vocht uit haar blad en bloem. Hierdoor gaat ze tijdelijk hangen. Wanneer het weer boven nul wordt zult u zien dat de Kerstroos weer fier overeind komt.

   

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag