Helleborus Lividus


Hoe verzorg ik mijn Helleborus?
De Helleborus staat in de natuurlijke omgeving in grond die rijk is aan kalk en humus (organische resten van bv. planten of mest van dieren). Wanneer u de Helleborus wilt ‘voeden’ kunt u dit dan ook het beste doen met kalk en humus. De beste periode hiervoor is het najaar, voor de bloei. Humus en kalk is gemakkelijk te verkrijgen bij de meeste tuicentra. Let ook op dat de grond het vocht goed door laat. In tegenstelling tot de meeste Helleborus kan de Lividus vochte grond wat beter verdragen. Ze worden zelfs wel eens gevonden langs oevers van rivieren. Wanneer u de Helleborus in de tuin zet kunt u het beste humusrijke potgrond mengen met de grond uit uw tuin. De Lividus blijft vrij compact en wordt niet veel hoger dan 50 centimeter.

Wat is de beste standplaats voor de kerstroos?
De meeste Helleborus soorten staan bij voorkeur op een plek in de halfschaduw. De Lividus kan de warmte wel wat beter verdragen dan andere Helleborus. Dit omdat zij van nature ook in wat warmere gebieden te vinden is.

Is de Helleborus ook geschikt als snijbloem?
Omdat deze Helleborus relatief compact blijft is ze eigenlijk van alle Helleborus het minst geschikt als snijbloem.

Waar komt de Helleborus Lividus vandaan?
De Helleborus Lividus komt van origine van het Spaanse eiland Mallorca. Nu wordt de Lividus daar echter nog maar zelden gevonden. Deze prachtige Helleborus is een van de minst winterharde soorten uit ons Hello,Helleborus® assortiment. Maar geen paniek, een milde West-Europese winter overleven zij met gemak. De Helleborus Lividus is een mooie en compacte Helleborus met prachtige getekende bladeren.


Wanneer bloeit de Helleborus?

De Helleborus Lividus begint in December te bloeien. Sommige jaren zelfs al eind november. De prachtige bloemen blijven mooi tot in maart. De Lividus van Hello,Helleborus® is in verschillende kleuren te verkrijgen. Doordat de Helleborus in de winter en het vroege voorjaar als een van de weinige planten bloeit is deze ook aantrekkelijk voor de eerste bijen die ontwaken uit de winterslaap.

Kan ik de Helleborus snoeien?
Deze soort hoef u niet te snoeien. Wel adviseren wij oude bladeren weg te knippen wanneer deze lelijk of te groot zijn geworden. Knip deze dan zo diep mogelijk weg.
 • Winterhardheid:
  Matig tot redelijk.

 • Grondsoort:
  Humusrijke grond met voldoende kalk.

 • Vochtigheid:
  Normaal, bij voorkeur niet te nat gedurende langere tijd.

 • Standplaats:
  Halfschaduw tot schaduw.

 • Hoogte:
  Na een jaar bereikt deze Helleborus de maximale hoogte van 40-50 cm. 

 • Bladhoudend of verliezend:
  De Helleborus behoudt haar leerachtige blad in de winter.

 • Snoeien:
  De oude en lelijke bladeren kunt u weg knippen.

 • Bemesting:
  In voor- of najaar met kalk en/of humus.

 • De bloem:
  Hangende bloemen met gele meeldraden. Beschikbaar in de kleuren groen en paars. De meeldraden zullen uiteindelijk zaden worden. 

 • Bloei periode:
  December – maart

 • Trivia:
  Doordat de Helleborus in de winter en het vroege voorjaar als een van de weinige planten bloeit is deze ook aantrekkelijk voor de eerste bijen die ontwaken uit de winterslaap.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag