Helleborus Foetidus


Hoe verzorg in mijn Helleborus?
De Helleborus staat in de natuurlijke omgeving in grond die rijk is aan kalk en humus (organische resten van bv. planten of mest van dieren). Wanneer u de Helleborus wilt ‘voeden’ kunt u dit dan ook het beste doen met kalk en humus. De beste periode hiervoor is het najaar, voor de bloei. De Foetidus vormt na de bloei zaden in de hangende bloemtrossen. Wanneer u niet wilt dat de Foetidus zichzelf uit zaait door uw tuin kunt u het beste de bloemen voor uitzaaien uit de plant knippen.

Kan ik de Helleborus Foetidus snoeien?
In principe hoeft dit niet. Als u besluit de Helleborus Argutifolius of Foetidus te snoeien, let dan wel op. Deze soorten groeien anders dan bijvoorbeeld een Orientalis, Lividus of Niger. Ze moeten daarom ook anders gesnoeid worden. Doordat de Argutifolius en Foetidus als een soort bloemstengel naar boven groeien met daaraan de bladeren werkt alleen de oude bladeren weg knippen niet. U blijft dan immers zitten met een kale stengen. Het beste is dan ook bij deze soorten om na de bloei de gehele stengen tot de grond weg te knippen. Zo blijft uw Helleborus compact en groen van boven tot onder en zaait deze zichzelf ook niet uit door uw tuin.

Is de Helleborus ook geschikt als snijbloem?
De Foetidus is zeker gesnikt als snijbloem. Aan het einde van de stevige stengels komen namelijk tal van bloemen. Het blad is aan de onderkant eenvoudig te verwijderen voordat u deze in de vaas zet. De Foetidus doet het goed in natuurlijke boeketten. De bloem is namelijk wat minder sprekend dan die van een Helleborus Niger of Orientalis bijvoorbeeld.

Waar komt de Helleborus vandaan?
De natuurlijke leefomgeving van de Helleborus Foetidus vinden we wat dichter bij huis. Je kunt ze namelijk tegen komen in de Belgische en Franse Ardennen, maar ook in Duitsland en Engeland kunnen ze inheems voorkomen. Deze Helleborus is dan ook anders dan de meeste anderen uit ons Hello,Helleborus ® assortiment. Zo zijn de bladeren smal en diep ingesneden en lijkt het blad wat op dat van een palm of varen. De bloemen trekken in de late winter / het vroege voorjaar ook al veel bijen aan.


Wat is de beste standplaats voor de kerstroos?
In de natuurlijke omgeving staat de Helleborus Foetidus in heuvelachtige en bosrijke gebieden. Dit betekent dat de Helleborus niet de hele dag in de zon staat. Plaats uw Helleborus dan ook bij voorkeur op een plek waar deze de halve dag in de schaduw staat.

Kan ik de Helleborus snoeien?
In principe hoeft dit niet. Doordat de Helleborus bladhoudend is worden oudere bladeren wel vaak minder fris of erg groot. Dit blad kunt u eenvoudig weg knippen en er zullen gewoon weer nieuwe verse bladeren verschijnen. Sommige Helleborus soorten zoals de Orientalis, Niger en Niger Christmas Carol.
 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Humus- en kalkrijke grond. Meng dit bij voorkeur door uw eigen tuinaarde. De Humus mag bij de Helleborus ook wat zuurder zijn.

 • Vochtigheid:
  De wortels van de Helleborus houden er niet van om constant nat te staan. Wel is het belangrijk dat de grond enigszins vocht vast houdt om verdroging te voorkomen.

 • Standplaats:
  Bij voorkeur in de halfschaduw.

 • Hoogte:
  De Helleborus kan na 5 jaar een hoogte bereiken van 80 – 100 cm.

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladhoudend.

 • Snoeien:
  Het beste is om vlak na de bloei de stengels tot de grond af te knippen. De plant wordt dan niet te slap en blijft groen van boven tot onder.

 • Bemesting:
  De Helleborus houdt van humus- en kalkrijke grond. Het beste kunt u deze bestanddelen dan ook bijvoeden in voor- of najaar.

 • De bloem:
  Hangende groene bloemen in trossen. Aantrekkelijk voor de eerste bijen en insecten. 

 • Bloei periode:
  December – maart

 • Trivia:
  De Helleborus Foetidus zaait zich na de bloei uit. Dat betekent dus wel wat wieden, maar dit maakt deze soort ook goed geschikt voor een wat wildere en natuurlijke tuin.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag