Helleborus Argutifolius


Wat is de beste standplaats voor de kerstroos?

In de natuurlijke omgeving staat de Argitifolius in bergrijke gebieden. Dit betekent dat de Helleborus niet de hele dag in de zon staat. Plaats uw Helleborus dan ook bij voorkeur op een plek waar deze de halve dag in de schaduw staat.

Wanneer bloeit de Helleborus?
De Helleborus Argutifolius bloeit aan het einde van de winter / het vroege voorjaar. In de meeste gevallen van eind januari t/m april. Doordat de Helleborus in de winter en het vroege voorjaar als een van de weinige planten bloeit is deze ook aantrekkelijk voor de eerste bijen die ontwaken uit de winterslaap.


Kan ik de Helleborus snoeien?
In principe hoeft dit niet. Als u besluit de Helleborus Argutifolius of Foetidus te snoeien, let dan wel op. Deze soorten groeien anders dan bijvoorbeeld een Orientalis, Lividus of Niger. Ze moeten daarom ook anders gesnoeid worden. Doordat de Argutifolius en Foetidus als een soort bloemstengel naar boven groeien met daaraan de bladeren werkt alleen de oude bladeren weg knippen niet. U blijft dan immers zitten met een kale stengen. Het beste is dan ook bij deze soorten om na de bloei de gehele stengen tot de grond weg te knippen. Zo blijft uw Helleborus compact en groen van boven tot onder.

Waar komt deze Helleborus vandaan?
De Helleborus Argutifolius komt van origine voor op de mediterrane eilanden Corsica en Cyprus. Hier groeit de vaste plant met name in de bergachtige streken. Ook in de winter kan het hier flink koud zijn. Deze Helleborus valt op door zijn glimmende, gestekelde blad en de hangende groenkleurige bloemen.

Hoe verzorg ik mijn Helleborus?
De Helleborus staat in de natuurlijke omgeving in grond die rijk is aan kalk en humus (organische resten van bv. planten of mest van dieren). Wanneer u de Helleborus wilt ‘voeden’ kunt u dit dan ook het beste doen met kalk en humus. De beste periode hiervoor is het najaar, voor de bloei. Humus en kalk is gemakkelijk te verkrijgen bij de meeste tuicentra. Let ook op dat de grond het vocht goed door laat. De Helleborus houdt niet van langdurige natte wortels. Zeker in de herfst en winter is dit funest. Wanneer u de Helleborus in de tuin zet, kunt u ook humusrijke potgrond mengen met de grond uit uw tuin. Na een paar jaar bereikt de Helleborus een maximale hoogte van zo’n vijftig centimeter.

Is deze Helleborus ook geschikt als snijbloem?
De Argutifolius is zeker gesnikt als snijbloem. Aan het einde van de stevige stengels komen namelijk tal van bloemen. Het blad is aan de onderkant eenvoudig te verwijderen voordat u deze in de vaas zet. De Argutifolius doet het goed in natuurlijke boeketten. De bloem is namelijk wat minder sprekend dan die van een Helleborus Niger of Orientalis bijvoorbeeld.
 
 • Winterhardheid:
  Goed

 • Grondsoort:
  Humus- en kalkrijke grond. Meng dit bij voorkeur door uw eigen tuinaarde. De Humus mag bij de Helleborus ook wat zuurder zijn.

 • Vochtigheid:
  De wortels van de Helleborus houden er niet van om constant nat te staan. Wel is het belangrijk dat de grond enigszins vocht vast houdt om verdroging te voorkomen.

 • Standplaats:
  Bij voorkeur in de halfschaduw.

 • Hoogte:
  De Helleborus kan na 5 jaar een hoogte bereiken van 80 – 100 cm.

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladhoudend.

 • Snoeien:
  Het beste is om vlak na de bloei de stengels tot de grond af te knippen. De plant wordt dan niet te slap en blijft groen van boven tot onder.

 • Bemesting:
  De Helleborus houdt van humus- en kalkrijke grond. Het beste kunt u deze bestanddelen dan ook bijvoeden in voor- of najaar.

 • De bloem:
  Een hangende groene bloem. In de bloem worden uiteindelijk de zaden gevormd waarmee de Helleborus zichzelf mogelijk uit kan zaaien.  

 • Bloei periode:
  Januari – april

 • Trivia:
  De Helleborus Argutifolius komt van origine voor in Middelandse-Zee, maar is toch zeer winterhard. Dit komt omdat de plant op Corsica en Sardinia ook op grote hoogte nog groeit.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag