Pruim - Prunus

Waar komt de pruimenboom vandaan?
Pruimen behoren tot de groep steenfruit. Andere soorten steenfruit zijn; kersen, perziken, abrikozen en nectarines. De meeste pruimenrassen hebben kruisbestuiving nodig, als zijn er ook soorten die zelfbestuivend zijn zoals de ‘Opal’ en ‘Victoria’.  Vanaf begin juli kunnen de eerste pruimen worden geplukt. De pruimenboom vraagt in het algemeen weinig onderhoud en zijn gemakkelijk te kweken. 

Hoe kan ik de pruim het beste snoeien?
Als je de groei wilt controleren kan je het beste snoeien in het groei seizoen na de oogst. Verwijder in de winter alle zieke, doden en verkeerd geplaatste takken. Laat hierbij geen stompen zitten maar zaag de takken glas af. Alle gesteltakken ‘het skelet’ worden met een derde ingekort. 

Herhaal snoeien in de zomer, snoei eenjarige scheuten terug met vijf ogen. Rem de groei verder door de takken horizontaal te buigen met een touw. Laat ze niet naar beneden hangen, dan groeien de vruchten niet meer. Verwijder in de winter alle zieke, dode en verkeerd geplaatste takken. Laat hierbij geen stompen zitten maar zaag de takken glad af. Alle gesteltakken ’het skelet’ worden met een derde ingekort. Herhaal snoeien in de zomer, snoei eenjarige scheuten terug met vijf ogen. Rem de groei verder door de takken net boven horizontaal te buigen met een touw. Laat ze niet naar beneden hangen, dan groeien de vruchten niet meer. Kies een warme dag uit voor dit uitbuigen, anders kan er meer takbreuk optreden. 

Is de pruim ook geschikt als snijbloem?
Nee de plant is niet geschikt als snijbloem, wel kunnen de vruchten gebruikt worden voor consumptie.
Wanneer bloeit de Plant?
In april zal de pruimenboom bloeien, een oase aan witte bloesem. Kort hierna zullen de eerste vruchten verschijnen. 
Wanneer kan ik de pruimen plukken? 
De pruimenboom geeft gemakkelijk vrucht, ook als je geen groene vingers hebt. De vroegste pruimenrassen zijn meestal rijp rond half juli. De meeste pruimenrassen moeten in meerdere keren geplukt worden. Laat bij voorkeur de vrucht niet te lang in de boom hangen, hierdoor beperk je beschadiging door vogels en insecten. Rijpe vruchten zijn mals, sappig en zoet van smaak. Let wel op; vruchten die onrijp worden geplukt worden niet zoeter.
Wat is de beste standplaats voor de pruimenboom?
Plaats de Prunus in de zon voor zoetere pruimen. Waarom worden de vruchten zoeter in de zon? Op een zonnige standplaats doet het suikergehalte in de vruchten stijgen. Verdraagt ook schaduw. Mag niet geplant worden in een te vochtige bodem, dit belemmerd de groei. Kan verder op iedere grondsoort worden geplant. Op een te kalkrijke grond kan chlorose of bladverkleuring optreden.
Hoe verzorg in mijn Prunus?
Verwijder onmiddellijk na de fruitpluk de afgebroken takken. Ook te steil groeiende takken of te laag hangend vruchthout kunnen terug gezaagd worden.  De maanden augustus en september zijn uitstekend om te snoeien. 
 • Winterhardheid:
  -15 graden

 • Grondsoort:
  Alle grondsoorten

 • Vochtigheid:
  Voorkeur voor een niet te vochtige grond

 • Standplaats:
  Volle zon

 • Hoogte:
  Afhankelijk van de onderstam. 200-400 centimeter.

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladverliezend

 • Snoeien:
  Augustus en September

 • Bemesting:
  Fruitmest korrels

 • De bloem:
  Witte bloesem

 • Bloei periode:
  April

 • Trivia:
  Pruimenbomen hoeven niet veel gesnoeid te worden. In vergelijking met appels en peren kunnen pruimen met veel minder snoei verder! Zaag liever één grote tak weg dan vele kleine takjes weg te snoeien.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag