Passievrucht - Passiflora Edulis

Passiebloem (Passiflora)
De Passiflora, of passiebloem, komt oorspronkelijk uit tropische gebieden. Deze prachtige en unieke klimplant bestaat in vele soorten en maten. Je vindt de meeste variaties aan Passiflora’s in Midden- en Zuid-Amerika. Sommige soorten produceren ook eetbare passievruchten. Heerlijke zoete vruchten die op de warmere plekken in de wereld zeer geliefd zijn. Bij ons is de bekendste Passiflora de ‘Cearulea’, wat blauw betekent in het Latijn. Deze wordt het meest aangeplant, omdat de plant het best geschikt is voor ons klimaat. De Passiflora kan bij een strenge winter gedeeltelijk ‘insterven’. Vaak komt hij het jaar erna weer op vanuit de ondergrondse wortels die wel in leven blijven. De Passiflora kom je ook vaak tegen in een pot, als kuipplant. Je kunt hem dan in de winter eenvoudig binnen zetten, zodat je zeker weet dat hij goed onze Nederlandse winter doorkomt.

Hoeveel plant ik er langs een strekkende meter schutting of muur?
De Passiflora is een snelle groeier. Met ongeveer twee planten per strekkende meter zal je aan het einde van het seizoen je schutting of muur redelijk volgroeid hebben.
Hoe verzorg ik mijn Passiflora?
De passiebloem is geen moeilijke plant en is relatief ongevoelig voor de bekende plant ziektes. Hij groeit snel en is niet erg veeleisend wat grond en voeding betreft. Zet de Passiflora bij voorkeur wel op een zonnige standplaats. De plant bloeit in de zon uitbundiger dan op een plek met meer schaduw. Wees niet bang om de Passiflora goed terug te snoeien wanneer hij te groot en te wild wordt. Het is een sterke en snel groeiende plant die hier weinig hinder van zal ondervinden. Als deze tropische klimmer na een lange vorstperiode boven de grond afsterft, kun je hem in zijn geheel afknippen. De kans is groot dat de Passiflora vanuit de wortels weer opnieuw begint te groeien in het voorjaar.
Wanneer bloeit mijn Passiflora?
De Passiebloem is een echte mooi-weer-bloeier. Op warme dagen met veel zon zullen de knoppen open springen. Op wat koudere en donkere dagen zullen er juist weinig bloemen open springen. Van juli tot oktober kun je bloemen verwachten in je Passiflora, die de tropen naar je achtertuin zullen brengen!
Waar komt de naam Passiflora vandaan?
Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten in de zestiende eeuw, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen (Petrus en Judas uitgezonderd). De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria’s (Jezus’ moeder, Maria van Bethanië en Maria Magdalena) bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria.
 • Winterhardheid:
  Meestal matig, onze soorten redelijk.

 • Grondsoort:
  Goed doorlatend

 • Vochtigheid:
  Normaal, maar niet te nat

 • Standplaats:
  Halfschaduw/volle zon

 • Hoogte:
  Tot vier meter, afhankelijk van het snoeien.

 • Bladhoudend of verliezend:
  Semi-bladhouden. Bij een strenge winter of een langdurige droogte laat de Passiflora zijn blad vallen.

 • Snoeien:
  Fors snoeien om hem compact te houden. Volledig terugknippen bij vorstschade.

 • Bemesting:
  Kalk in het najaar, optioneel NPK in het voorjaar.

 • De bloem:
  Unieke bloemen, in verschillende kleuren.

 • Bloei periode:
  Juni-Oktober. Hoe meer zon, hoe uitbundiger de bloei.

 • Trivia:
  Ook in Nederland kun je eetbare passievruchten kweken. De Passiflora edulis is hiervoor het meest geschikt. Om de vruchten goed te kunnen laten rijpen, kun je de planten het beste in een kas kweken.

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag