Vijg - Ficus

Hoe verzorg ik de Ficus?
Bij het plaatsen van de vijgenboom in de volle grond raden wij het altijd aan om deze te poten op een terp, hierdoor zal het water beter van de stam weglopen. Ook wordt de Ficus veel gebruikt als potplant. Wanneer de vijgenboom in een pot wordt gezet, zorg dan altijd dat er volgende gaten onderin de pot zitten en deze een bodem heeft met Hydro korrels.
Het allerbelangrijkste is dat ze vanaf september droger komen te staan. Vocht in de grond wordt door de vijgenboom opgezorgen en opgeslagen in de stam. Bij extreme vorst bevriest het vocht in de boom en zet dan uit. Gevolg hiervan is dat veel barst los laat en de stammen en dikke takken scheuren. Het is dan ook aan te raden de Ficus af te dekken bij extreme vorst.

Is de Plant ook geschikt als snijbloem?
Nee, de vrucht is wel geschikt voor consumptie.

Waar komt de Ficus Carica vandaan?
De vijgenboom, ook wel bekend als de Ficus Carica, komt oorspronkelijk uit Azië. Het is een plant die terug gaat tot de in regeerperiode van Lodewijk de 4e. Het waren ook de Romeinen die uiteindelijk de vijg in Engeland introduceerde. De vruchten zijn heerlijk van smaak en gemakkelijk te bewaren, hierdoor verspreidde de teelt zich dan ook snel door het gehele Romeinse Rijk. 
De Ficus doet het erg goed in het Nederlandse klimaat. De ‘Madeleine des Deux Saisons’ is na jaren ervaring tot onze favoriet gekozen, met zijn leerachtige blad van wel 30 x 25 cm zijn er al gauw een hoop knoppen te bespeuren. De vruchten van de vijgenboom rijpen tussen juli en september waarna ze eetbaar zijn. Niet één keer, maar zelfs twee keer per jaar kun je genieten van een rijke oogst. De ficus produceert tamelijk grote, goudgele vruchten met een zoetsappig roze kleurig vruchtvlees. De vruchten zullen beter rijpen wanneer je de Ficus beschermt tijdens de winter. 
De Ficus is een snelle groeier en kan enkele meters hoog worden wanneer je deze niet snoeit. Deze zuiderse boom met grote bladeren staat best goed beschut op het zuiden en is Winterhard tot wel -15°C.

Hoe kan ik de vijgenboom het beste snoeien?
Kort in februari alle gesteltakken ’het skelet’ met de helft in. Verwijder in juni de top van de helft van de jonge scheuten. In november snoei je de takken die vruchten gedragen hebben terug op 5cm. Als de vijgenboom zelfstandig in de tuin staat is het snoeipatroon anders, ontwikkel de stam door de eerste twee jaar alle takken weg te snoeien in februari. Het derde jaar snoei je in februari ongeveer de helft van de iedere tak tot op een naar buiten gerichte knop. De jaren die hierop volgen is er weinig snoei nodig. 
Pas op bij het snoeien op het melk-achtige sap dat uit de snoeiwonden loopt. Deze kan irritaties opwekken op de huid en in de ogen.

Wat is de beste standplaats voor de Plant?
De Ficus Carica heeft een beschutte maar zonnige standplaats nodig, het liefst zo warm mogelijk. Tuin op het zuiden, uit de wind is dus optimaal. Zorg altijd voor een goede drainage. Het is belangrijk de bodem eerst aan te voelen. Is deze nog vochtig? Dan geen water geven. Wanneer de vijgenboom te droog staat geeft hij het van te voren aan, hangende bladeren zijn hier een goed voorbeeld van. In dat geval dus meer water geven.

 • Winterhardheid:
  Afhankelijk van de grootte en leeftijd van de vijgenboom kan deze -15°C overleven.

 • Grondsoort:
  Alle grondsoorten

 • Vochtigheid:
  Voorkeur voor een medium vochtige grond

 • Standplaats:
  Volle zon, voorkeur voor een beschutte plek.

 • Hoogte:
  Enkele meters hoog mits er niet gesnoeid wordt. Kunnen wel tot 8 meter hoog worden.

 • Bladhoudend of verliezend:
  Bladverliezend

 • Snoeien:
  Voorjaar

 • Bemesting:
  Fruitkorrels

 • Bloei en oogstperiode:
  De bloeiperiode van de vijg is in juli waarna hij zal beginnen met vruchten maken in augustus

 • Bloei periode:
  Juni – augustus

 • Trivia:
  Het blad van de vijgenboom is het meest bekend uit de afbeeldingen van Adam en Eva maar in klassieke schilderkunst werd het vijgenblad voortdurend gebruikt om delen van de mens te bedekken.

Waar te koop?

De Ficus is te koop bij meer dan 1000 fysieke locaties. U kunt ook de Ficus kopen bij een van de volgende online winkels.

Vijg

Vijg

Ficus
Direct Buy

Voeg uw foto toe...

Stel uw vraag